signaalplus-kantoorEen prachtig nieuw kantoorgebouw voorzien van alle denkbare faciliteiten voor het moderne zakenleven, behalve dan dat je er geen gsm-ontvangst hebt.
Het lijkt niet meer van deze tijd, maar toch komt het nog regelmatig voor.
Een belangrijke oorzaak van dit probleem zijn de alsmaar strengere isolatie-eisen die nieuwe kantoorgebouwen ondoordringbaar maken voor mobiele signalen.

Bij de bouw van nieuwe kantoorgebouwen wordt nog te weinig rekening gehouden met dit probleem.

Vastgoedontwikkelaars zijn vooral bezig met bakstenen en vierkante meters.
Mobiele communicatie is typisch een domein dat ze nog niet op de agenda hebben staan.

RadioAccess levert een compleet portfolio aan diensten voor bedrijven en (zorg) instellingen die problemen hebben met de mobiele ontvangst binnen de kantoormuren.
Daarnaast biedt RadioAccess via de onlangs gelanceerde B2B webshop WNC Trading een groot portfolio aan mobiele netwerk componenten aan zoals mobiele signaal versterkers, coax kabels, connectoren, antenne’s, picocellen, maritieme communicatie apparatuur en zelfs complete Private GSM & LTE systemen.

Eén van de oplossingen voor slecht mobiel bereik op kantoor is een antenne bovenop het gebouw plaatsen om daar het mobiele signaal mee op te pikken en dan naar binnen te brengen.
Vervolgens moet dat mobiele signaal versterkt worden en binnen het gebouw getransporteerd worden via glasvezel- of coax-kabels.
Ten slotte wordt het mobiele signaal uitgestraald via kleine zendmasten (picocellen) die verspreid zijn opgehangen in diverse delen van het gebouw, zodat er overal ontvangst is.
Dit wordt ook wel een DAS systeem genoemd.

Waar moet men rekening mee houden:
Om de mobiele signalen via een DAS systeem te versterken in een gebouw is altijd toestemming nodig van de betreffende mobiele operators.
Zonder toestemming mag je geen mobiele signaal versterkers plaatsen en daar wordt streng op gecontroleerd.
Het is dus verstandig om van te voren al contact te leggen met de betreffende operators of deze toestemming gaan geven om in te koppelen op het DAS systeem.
Dit is helaas vaak een moeizaam proces. Om de operators te overtuigen van de noodzaak dat er voldoende mobiele indoordekking is in het gebouw, is een Netwerk Audit een uitkomst.
Een Netwerk Audit is een meting die de huidige mobiele indoor-outdoor dekking registreert van een bepaalde operator. ( Voor een indoor meting moet het gebouw wind en waterdicht zijn )
Via een uitgebreide rapportage kan er per gebouw en verdieping bepaalt worden hoe de dekking is.
In veel gevallen zullen de mobiele operators op basis van een rapportage, overwegen om wel of niet in te koppelen op het DAS systeem.

Belangrijk:
Het is nooit exact van te voren te bepalen waar precies de antenne’s, bekabeling en apparatuur geplaatst kunnen worden als het gebouw nog gerealiseerd moet worden.
Dit is altijd een schatting en kan pas exact worden bepaald wanneer het gebouw in gebruik wordt genomen en op basis van de huidige mobiele indoor dekking.