4G versus 3GWat is 4G?

4G is de benaming voor een nieuwe generatie in de telecommunicatie.
4G staat voor de vierde generatie en is de opvolger van 3G en zorgt simpel gezegd voor een snellere internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk.

Wat is het verschil tussen 4G en LTE?

LTE (Long Term Evolution) is de technologie die het mogelijk maakt om 4G-internet aan te bieden.
De termen LTE en 4G worden vaak door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde bedoeld: mobiel internet met hoge snelheid.
LTE heb je in verschillende vormen en snelheden.
Alleen LTE Advanced voldoet momenteel aan de vereisten om 4G te mogen heten.

Is 4G nu veel sneller dan 3G?

Het snelheidsverschil tussen 4G en 3G is aanzienlijk groot.
Dat merk je bijv. bij een evenement; het bekijken van bijv. je Facebook duurt dan een eeuwigheid.
Met 4G heb je dat probleem niet. De bandbreedte is een stuk groter, waardoor je niet of nauwelijks last hebt van ander verkeer.
In theorie kan de snelheid van 4G 100 Mbit/s of zo’n 12,5 megabyte per seconde zijn.
In de praktijk worden die snelheden bij lange na niet gehaald.
In vergelijking met 3G is het verschil wel enorm en waan je je met 4G in een formule 1 wagen.
Als je met je 3G-smartphone 4 Mbit/s downloadsnelheid haalt, mag je blij zijn.
Als het ook maar iets drukker is, haal je dat niet eens.
Het verschil bij uploaden van bijv. videos is nog veel groter. Ook daar haal je met 4G tussen de 10 en 20 Mbit/s.
Dat zijn snelheden die je thuis met je wifi waarschijnlijk niet eens bereikt!

In Nederland zenden de providers op de volgende frequenties uit:

• KPN: 800 MHz, 1800 (in dichtbevolkte gebieden) en 2600 MHz.
  • Vodafone: 800, 1800 en 2600 MHz
  • T-Mobile: 1800 MHz
  • Tele2: 2600 MHz

Je kunt alleen gebruik maken van 4G als je toestel en je provider hetzelfde frequentiebereik hebben.
Een provider kan naast elkaar meerdere frequenties 4G aanbieden en een smartphone of tablet kan ook verschillende frequenties ontvangen.

Zit er verschil in kwaliteit tussen de 4G-frequenties?

Ja, van de beschikbare frequenties is het bereik van de 800 MHz het beste.
Lagere frequenties dringen beter door bebouwing en reiken verder. Dit bekent dat het gemakkelijker is om met de 800 MHz landelijke dekking te krijgen.
Ook ga je binnenshuis duidelijke verschillen merken en is 800 MHz beter.
Hogere frequenties zorgen daarentegen voor hogere down- en uploadsnelheden.

Wi-Fi versus 4G

De grootste concurrent van 4G is Wi-Fi. (draadloos internet zoals we die thuis en op kantoor ook kennen)
In veel openbare plekken kan de downloadsnelheid van Wi-Fi echter niet op met tegen snelheden die je met 4G haalt.