signalIndoor Antenne Netwerken (DAS)

Bedrijven werken voortdurend aan het verbeteren van hun mobiele communicatievoorzieningen.
Om flexibel en efficiënt te kunnen werken, moet de mobiele bereikbaarheid én betrouwbaarheid optimaal zijn.
Dit zowel binnen als buiten de kantoormuren.
RadioAccess kent de mobiele communicatiemarkt als geen ander en biedt het dé oplossing voor een betere indoor-dekking.
Wij adviseren bedrijven onze Indoor Antenne Netwerken als oplossing voor o.a. publiek GSM, UMTS, WLAN, portofonie en pager-systemen.
Ook het C2000 signaal wat niet altijd voldoende indoor-dekking heeft, kan d.m.v. een Indoor Antenne Netwerk ‘naar binnen’ worden gebracht.
Het voordeel van een Indoor Antenne Netwerk is ook dat meerdere mobiele toestellen van een gegarandeerd signaal gebruik kunnen maken.

Wat is een DAS systeem?

Als er gesproken wordt over een DAS dan bedoelt men een inpandig antenne systeem waarmee de dekking in het gebouw wordt verbeterd.
In feite is een indoor GSM systeem het beste te vergelijken met een Centraal Antenne distributiesysteem. Via een netwerk van splitters, tappers en couplers worden meerdere antennes in het gebouw gekoppeld op 1 coax kabel. Dit vormt de aansluiting naar het operator systeem. Een antenne distributie systeem wordt ook wel een DAS (Distributed Antenna System) genoemd.

Het DAS (distributed antenna system) kan zowel passief als actief zijn. Voor beide systemen geldt dat de mobiele operator de signaalbron dient aan te leveren, dat kan in de vorm van een repeater, picocel of micro BTS (basisstation).  De keuze voor een actief of passief systeem is afhankelijk van verschillende factoren en wensen van de opdrachtgever.

Wat is het doel van een DAS?

Met een DAS netwerk is de dekking en capaciteit te vergroten in gebouwen.
Wanneer er onvoldoende signaalsterkte is van bijv. een mobiel netwerk, is deze door repeaters en antenne’s te verbeteren.

Passieve DAS:

Een passieve DAS bestaat alleen uit coaxiale kabels en componenten die geen stroom nodig hebben.
Middels (dikke) coaxkabels, splitters, tappers en antennes wordt het GSM – UMTS radiosignaal verspreid door het gebouw. Op dit passieve netwerk wordt een signaalbron aangesloten van de mobiele operator. Dit kan een repeater of een (nano , micro) BTS zijn.

Actieve DAS:

Radiosignalen van een basisstation worden door een hub omgezet zodat deze over een glasvezel of utp netwerk gedistribueerd kunnen worden.
Remote units zetten de glas en utp signalen weer om in radiosignalen.

Hybride DAS:

Een Hybride DAS is een combinatie van een passieve DAS (coax) met verticale optische verbindingen (glasvezel) voor het verspreiden van de signalen langs de verticale risers van het gebouw.

Welke Frequentiebanden worden veel gebruikt?

380 MHZ: Tetra en C2000
450 MHZ: Portofonie
800 MHz: LTE
900 MHz: GSM, UMTS, LTE
1800 MHz: GSM
2100 MHz: UMTS
2400 MHz: WiFi
2600 MHz: LTE
5800 MHz: Wifi

couplers

Voorbeeld van een coupler

tappers

Voorbeeld van een tapper