Active_DAS_InBuildingHet Erasmus Universitair Medisch centrum heeft geïnvesteerd in een Distributed Antenna System (DAS) van RadioAccess om een optimale indoor dekking voor mobiele gebruikersapparatuur in het nieuwe gebouw te kunnen garanderen. Naar aanleiding daarvan hebben beide partijen samen onderzoek gedaan naar het effect van een indoor DAS op het zendvermogen van GSM- en UMTS- gebruikersapparatuur die met dit DAS verbonden zijn.

 

De resultaten van het onderzoek in het kort
• Met het DAS aan is de gemiddelde signaalsterkte bij de ontvanger hoger en is het uitgezonden vermogen lager dan wanneer het DAS is uitgeschakeld;
• Met het DAS uitgeschakeld, zendt de mobiele telefoon 60% van de tijd op maximaal vermogen uit en wordt er regelmatig geschakeld tussen 900 MHz en 1800 MHz. Wanneer het DAS is ingeschakeld zendt de mobiele telefoon minder dan 1% van de tijd op maximaal vermogen uit;
• Als het DAS wordt ingeschakeld, verbetert de gemiddeld gemeten RxLev (Received Power Level) met 18,4 dB;
• Het uitgezonden vermogen van de gebruikersapparatuur daalt met 9 dB.
Dit betekent dat de ontvangst signaalsterkte bijna 70 keer sterker is met het DAS ingeschakeld dan wanneer het uitgeschakeld is.

Distributed Antenna System (DAS)
RadioAccess adviseert bedrijven Indoor Antenne Netwerken als oplossing voor o.a. publiek GSM, UMTS, WLAN, portofonie en pager-systemen. Ook het C2000-signaal, dat niet altijd voldoende indoor-dekking heeft, kan d.m.v. een indoor antenne netwerk ‘naar binnen’ worden gebracht. Als er gesproken wordt over een Distributed Antenna System, kortweg DAS, dan wordt daar een inpandig antenne systeem dat de dekking in een gebouw verbetert mee bedoelt. Alles over de mogelijkheden van een Distributed Antenna System leest u hier.