Bedrijven en instellingen zijn de afgelopen jaren in steeds grotere mate het gebruik van draadloze communicatie gaan omarmen voor een diversiteit aan diensten. Drijvende kracht achter deze ontwikkeling is het goedkoop beschikbaar zijn van op WiFi gebaseerde apparatuur. Nu steeds meer producten en diensten gebruik maken van deze technologie komen er een aantal nadelen naar voren die binnen de standaard moeilijk op te lossen zijn. Hierbij valt te denken aan de ongelijke verdeling van beschikbare bandbreedte tussen meerdere gebruikers, interferentie door het zeer druk bezette spectrum en een gebrek aan simpele authenticatie voor individuele gebruikers.

Met deze uitdagingen in het achterhoofd is de overheid in 2012 een onderzoek gestart naar de wenselijkheid en haalbaarheid van het uitgeven van spectrum specifiek bedoeld voor lokale breedband netwerken. Het Nationaal Frequentieplan 2014 (25 november 2014) bevat een 200 MHz spectrum (3600-3800 MHz) specifiek bedoeld voor het realiseren van lokale breedband netwerken voor bedrijven en instellingen.

Koning & Hartman en RadioAccess hebben begin 2015 het eerste netwerk gebaseerd op deze nieuwe frequentie in de lucht gebracht voor een pilot in het Rotterdamse havengebied. Hierbij is samen met een potentiele klant in kaart gebracht wat de voor- en nadelen zijn van deze specifieke frequentie en de op dat moment beschikbare apparatuur.

Deze pilot heeft aangetoond dat Private LTE netwerken een solide basis vormen voor het ontsluiten van bedrijfskritische toepassingen. Het gebruik van gelicenceerd spectrum zorgt ervoor dat interferentie wordt geminimaliseerd en er optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare capaciteit. Dat, in combinatie met robuuste authenticatie, encryptie en integriteitscontrole, maakt Private LTE het lokale breedbandnetwerk van de toekomst.

Geïnteresseerd in wat Private LTE voor u kan betekenen binnen uw bestaande processen en bedrijfsvoering?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.